Stofvrij werken

Risicovolle fijnstoffen: kwartsstof

Kwartsstof komt vrij bij het bewerken van kwartshoudende materialen, zoals cement, beton, kalkzandsteen en baksteen. Om de risico’s voor mensen die in de bouw werken weg te nemen of tot een minimum te beperken, wordt tegenwoordig bij wet geëist dat zij stofvrij werken.

Wat moet je doen om stofvrij te werken?
Gebruik de juiste apparatuur: Werk met apparaten waarbij het stof aan de bron wordt afgezogen en met machines met watertoevoer, zodat het stof zich niet kan verspreiden.

Gebruik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen
Vermijd contact met stof. Met een stofmasker en veiligheidsbril voorkom je dat je stof inademt of dat je ogen in contact komen met stof.

Zorg voor een goede ventilatie in de werkruimte
Zorg dat stof weg kan. Gebruik ook een goede luchtreiniger. Een luchtreiniger zuigt ronddwarrelend stof op en maakt de lucht weer zuiver.

Laat een RI&E opstellen
Een RI&E is een risico-inventarisatie en –evaluatie. Als werkgever ben je verplicht om een RI&E op te laten stellen. Wij kunnen je daar bij helpen.

Wat kunnen wij als BJC Tools voor je betekenen?
Maak gebruik van de gratis toolbox kwartsstof
De toolbox geeft informatie over kwartsstof en over wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen de risico’s van kwartsstof. De toolbox is onderdeel van een korte workshop voor iedereen die wel eens met stof werkt. Na afloop ontvang je een certificaat. Maar vooral: weet je wat je wel en niet kunt doen om veilig en stofvrij te werken.

E-mail: [email protected]
Telefoon: (0413) 21 1156